Estetik Cerrah Op.Dr Cenk Tokat ben aldırma

Ana Sayfa Dr.Cenk Tokat Estetik Cerrahi Ameliyatsız Estetik
Estetik Ücretleri Muayenehane İletişim Aesthetic Surgery
Estetik ameliyatlar

Göz kapağı estetiği

Kaş kaldırma

Alın germe

Yüz germe

Kulak estetiği

Burun estetiği

Dudak estetiği

Çene estetiği

Göğüs büyütme

Göğüs dikleştirme

Göğüs küçültme

Jinekomasti

Karın germe

Liposuction

Kol estetiği

Popo estetiği

Bacak estetiği

Kombine ameliyatlar

Botoks uygulamaları

Dolgu uygulamaları

İz düzeltme

Ben alımı

 

Ben aldırma

Ben aldırma ameliyatı

Ben aldırma çok sık yapılan bir estetik cerrahi işlemdir. Benler insan vücudundaki gelişim nedeni tam olarak bilinmeyen farklı koyuluk tonlarında renkli yassı veya kabarık yapılardır. Doğum lekeleri ile damar genişlemeleri benlerden ayrı değerlendirilir. Benler genellikle ilk 20 yıl içinde ortaya çıkar, 1% doğumda benlere rastlanabilir. Doğumsal olanlar minör malformasyonlar olarak değerlendirilirken sonradan gelişenler derinin çeşitli hücrelerinden (melanositler vb) köken alan iyi huylu kitleler olarak kabul görür. Bir insan vücudunda ortalama 20-80 civarında ben vardır. Genetik yatkınlık görülür. Güneşe maruziyetin ben oluşumunda etkisi olduğu düşünülmektedir. Nadiren benlerden kanser gelişimi görülebilir, bu nedenle ben özelliklerinde değişme göz ardı edilmemelidir.

Aşırı güneş ışığı maruziyeti, benlerin sürekli tahriş edilmesi (kurcalama, her tıraş sırasında kesilme, tıbbi olmayan yöntemlerle beni yok etmeye çalışmak gibi) genetik yatkınlık benzeri sebeplerle benlerden deri kanseri gelişimi görülmektedir. Bir benin kansere dönüşümünü düşündüren değişimler: hızlı büyüme, şekil değişikliği, kabarma, kaşınma, renk değişimi, koyulaşma yada alacalanma, çevre deri renginde açılma vede kanamadır.

Ben aldırma konusunda yaşanan “dokundurma, kanser olur!” düşüncesi gerçekte tıbben doğruluğu olmayan bir korkudur. Doğru şekilde tamamen alınan ben hiçbir şekilde kansere yol açamaz. Ben alımı ile ilgili hatalı düşüncenin açıklaması; o ben zaten kansere dönüşmüştür, hasta benindeki değişimi önemsemediği için geç kalmıştır. Evet, bazı benler kansere dönüşebilir. Bu kanserlerin bazıları çok kötü huylu olabilir. Bunedenle benlerdeki değişimlere dikkat edilmeli, şüphelenilen durumlarda vakit kaybetmeden ben aldırmak amacıyla Estetik Cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.

İnsan vücudunda çok sayıda ben vardır. Özellikle yüzdeki benler sosyal sebeplerle bireyi rahatsız edebilir. Bireyin de benlerini kurcalama riskini de göz önüne alarak alınmaları önerilebilir. Ancak tüm benlerin aldırılması sadece ailevi deri kanseri yatkınlığı olan bireylerde, gerçekten kansere dönüşme riski yüksek olan benlerde (örn, doğumsal kıllı dev nevüs) düşünülmektedir. Bunedenle ben alımı öncesi uzman doktor tarafından değerlendirme şarttır.

Ben alımı ameliyatı

Benlerin alınması lokal anestezi altında yapılmaktadır. Küçük iğnelerle yeterli miktarda lokal anestetik madde benin etrafına vede altına uygulanır. Kısa sürede o bölgede yeterli uyuşma sağlanır. Ardından yeterli salim çevre doku da ben ile birlikte, tam kat deri, bir kısım deri altı yağ dokusuyla beraber bir elips şeklinde çıkartılır. Böylece bene ait hiçbir parça vücutta bırakılmaz. Bu yöntemle hem ben tamamen uzaklaştırılabilir, hem de benin patolojik olarak tamamen incelenebilmesine olanak tanır. Ben değil de, benzer iyi huylu bir deri kanseri çıksa bile hem tam tanı hem de tam tedavi sağlanmış olur. Kötü huylu deri kanseri gelişmiş ise de, tam detaylı tanı sağlayarak tedavinin doğru yönlendirilmesine olanak verir. Bu nedenle ben alımı sonrası benin patolojik incelenmesi gereklidir. Böyle doğru şekilde ben aldırma kanser riskini arttırmaz, ortadan kaldırır.

Ben çıkarıldıktan sonra yara özel dikişlerle kapatılır. Tüm işlem 30 dk kadar sürer. Burada Estetik Cerrahi uzmanının ameliyatı en az izle tamamlama farkı ortaya çıkar. Benin etrafında salim doluyla alınması, kalacak olan izin benden birkaç mm daha uzun olmasına neden olur, ancak risk almamak adına buna değer. Genellikle 4-5 mm çapındaki benin alımından sonra 8-10 mm uzunluğunda kırışıklık benzeri iz kalır, ancak bu iz daha az dikkat çekecek şekilde planlanır (örn alın kırışıklık çizgisi gibi)

Ben alımı ameliyatı sonrası pansuman yapılır, yara kapatılır vede hasta hemen evine yada işine dönebilir. Lokal anestezinin etkisi 2-3 saat sonra geçer. 1-2 günlük hafif sızlama tarzında ağrı oluşturabilir. Bunu ortadan kaldırmak amacıyla ilk günlerde ağrı kesici tabletler, önerilir. Bazı müdahalelerden sonra antibiyotik kullanımı da önerilebilir. Belli dönemlerde kontrole çağrılır ve pansuman yenilenir. Genellikle ilk 2 gün, günlük kapalı pansuman yeterlidir, sonrasında dikişler olsa da yıkanma önerilir. Alınacak dikişler varsa yerine göre 5-15 gün sonra alınır. İzin daha az dikkat çekmesi amacıyla masajlar vede güneşten koruma önerilir. Kontroller sırasında patoloji raporu da değerlendirilir.

Ben alımı amacıyla farklı yöntemler de önerilmektedir. Lazer, bunlardan biridir. Ancak patolojik değerlendirme gereken benlerde parçanın yukarıda anlatıldığı şekilde çıkarılması gerekir. Lazerle yakılarak benin ortadan kaldırılması patolojik inceleme şansını engeller. Ayrıca derinin derin katlarına uzanan benleri lazerle yakarak almak, o bölgede benden biraz geniş çukur şeklinde ize neden olur. Ayrıca benin tamamının alındığı şüphelidir. Bunedenle lazerle ben alımı aslen patolojik inceleme gerektirmeyen yüzeysel leke gibi lezyonların alınmasında tercih edilir. Radyo frekans yüzeysel tıraşlama veya bisturi gibi teknikler de kullanılır, ancak nedenle bırakacağı iz lazerdeki gibi bir çöküklük veya cerrahideki gibi bir çizgi olabilir. Kimyasal veyahut kriyoterapi (dondurma) yöntemleri de çevre doku hasarı nedeniyle geniş bir iz bırakabilir.

Ana sayfa Yukarı Estetik cerrahi İletişim
 

 

 

Yasal Uyarı: Bu sitedeki bilgi, yorum ve resimler, bilgilendirme amaçlı olup, reklam, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır.

Site içeriğinin kopyalanması ve kullanılması yasaktır.    Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 13/01/18 izmir

favicon estetik ameliyatlar